Saturday, July 19, 2008

Uljas kruunu rapistuneen ladyn kutreilla






Downtown Los Angeles kohoaa kuin upea kruunu muuten matalaksi rakennetun kaupungin yllä. Uudet rakennukset ovat entistä korkeampia ja uljaampi. Vanha historiallinen downtown on pikku hiljaa menettänyt entisen loistonsa ja onkin rapistunut ja slummiutunut aika pahasti. Mutta onneksi sitä ei olla purettu pois uuden tieltä. Ja nyt sielläkin on alkanut "kasvojen kohotus", toivottavasti se ei tule olemaan liian radikaali, ettei ilmeestä tule teennäinen.

Los Angeles kasvaa valtavalla vauhdilla, kasvu tapa on urban sprawl eli kaupunkirakenne hajoaa, tälläinen kehitys alkoin täällä jo 50-luvulla. Suomeen tämä sama ilmiö on valitettavasti myöskin rantautunut, siellä se tunnetaan nimellä Nurmijärvi-ilmiö. Tässä ilmiössä metropoli kasvaa ulospäin sen sijaan, että vanhat rakennukset korvattaisiin korkeammilla.

Mutta ehkä tämän ansiosta täällä on niin paljon vanhoja rakennuksia jäljellä, sellaista valtavaa purkuvimmaa, kuin Suomessa, ei täällä näytä tapahtuneen.

Haitta puolena on tietenkin se, että liikenne on täällä aivan katastrofi, mielttömät moottoritiet halkoo maisemaa ristiin rastiin, vaikka kaistoja on yleensä vähintään 10, jumittuu liikenne varsinkin keskustan ympäristössä rasittavaksi mateluksi. Puhumattakaan ruuhka ajoista. Julkinen liikenne on aika onnetonta ja huonosti suunniteltua, bussilinjoja supistetaan tai lopetetaan. Metro kattaa vain pienen osan kaupungin alueesta.

Mutta mä olin kyllä aivan ekstaasissa kuvatessani varsinkin historiallista downtownta, sen rapistuva eleganssi on silmiä hivelevää. Rappion karua kaunetta. Se on kuin valokuvaajan paratiisi, mielenkiintoisia kohteita ei tarvitse etsiä, ei oikeastaan tarvitse kuin räpsiä, mä otin eilen 400 kuvaa, mutta kuvattavaa riittää vielä pilvin pimein. Laitan pian lisää kuvia, varsinkin sieltä historialliselta puolelta.

Edit. Lisäsin tuohon vielä videon jossa näkyy LA:n kauneus ja kauheus, todella henkeä salpaavat maisemat, mutta myös suuren metropolin hullu elämän meno. Musiikkina Tupac California Love.

2 comments:

  1. Luin tässä hiljattain tuosta LA:n keskustan uudistumisvimmasta ja businesten paluusta downtowniin. Siellä olisi myös paljon mielenkiintoisia aukioita!

    Autoistumisen riemua ja kauhua. Pitkät välimatkat vaativat sitä yksityisautoilua. Ei voi mitään. Samahan se täällä. Nyt on sellainen tilanne, että voisin hävittää auton tarpeettomanan. Mutta on sitä sen verran mukavuuden haluinen ettei millään malta. Maakuntiin pitää päästä extempore ;)

    Uusia kuvia odotellessa mukavaa viikonloppua!

    ReplyDelete
  2. Lepis, juu siellä näyttää kyllä olevan uudistuksia käynnissä, toivottavasti silti vanha tunnelma säilyy, eikä sitä koko aluetta uhrata businekselle.

    Autoihin mulla on ristiriitainen suhtautuminen, mä rakastan autoja ja ajamista, mutta en rakasta saastepilviä enkä ruuhkia. Täällä auto on valitettavasti melkein pakko olla, mutta me ei onneksi jouduta käyttään sitä päivittäine ja aina koitetaan välttää ruuhka-aikoja, jos jonnekin ajellaan.

    Bensakin täällä on niin halpaa, vaikka amerikkalaiset on ihan kauhuissaan sen huimasta noususta viime aikoina, mutta euroiksi muunnettuna se maksaa tällä hetkellä noin 75 centtiä litralta. ;D

    ReplyDelete

I don´t want to live here, but a stay here rather amuses me. It´s a sort of crazy-sensible.

D.H. Lawrence