Wednesday, July 23, 2008

Tyypillistä katukuvaa Los Angelesista










Los Angelesin keskusta on oikeastaan vain pieni kohouma tässä jättiläis Metropolissa. Los Angeles County koostuu 88 erillisestä pikku kaupungista, tunnetuimpia ovat tietysti Los Angeles City, Hollywood, Berverly Hills, Bel Air...

Freewayt eli usein jopa 16 kaistaiset moottoritiet halkoo korkealla talojen yllä kaupungin aluetta ristiin rastiin, mutta muuten kaupunki on kuin yhtenäistä pientaloaluetta, omakotitalojen ja pienten kerrostalojen lomassa on pääkatujen verkosto, joilla on loputtomat määrät pieniä liikkeitä, ruokapaikkoja yms. Nämä edustaa sitä kaikkein tyypillisintä kaupunkimaisemaa. Tälläisiä teitä voi ajella loputtomasti. Ja monikulttuurisuus näkyy erittäin selvästi katukuvassa.

On oikeastaan aika hankala kuvailla tätä kaupunkia, voin vain sanoa, että mä olin aivan ihastunut juuri tästä moni ilmeisyydestä. Täällä voi ikäänkuin matkustella eri kulttuureihin saman kaupungin alueella. Mutta lisää niistä tulee jatkossa, tässä siis vain tälläinen yleis silmäys taas yhteen tämän kaupungin tyypilliseen ominaisuuteen.

18 comments:

  1. kuvatoiveita: beverly hillssiä, rikkaitten alueita, ranta / meri

    ReplyDelete
  2. Anonyymi, Berverly hills on kyllä kuvauslistalla ja merenrannalle tekee mieli kyllä kans näillä helteillä, tuolla blogin alkupäässä oli joitakin kuvia rannalta, mutta lisää on luvassa...huh huh...on vaan niin paljon paikkoja, seuraava voi olla Chinatown, mutta ei sitä koskaan tiedä. ;))

    ReplyDelete
  3. Voi kun kiva nähdä Los Angelesista siellä asuvan ottamia kuvia, nähdä juurikin tavallista katukuvaa ja muuta tavallista arkea. Ei vain aina niitä tavallisimpia "mainoskuvia", joita näkee lehdissä ihan yllin kyllin (Hollywood-kylttiä sun muita). Vaikea selittää mitä tarkoitan. :)

    Palaan tänne toistekin!

    ReplyDelete
  4. Kiitos Malla, mä ymmärrän oikein hyvin mitä tarkoitat, mulle tää kaupunki oli täysi yllätys, mulla oli niin väärä käsitys tästä, joten nyt yritän parhaani mukaan antaa sellasta todellista kuvaa, näyttää täältä nekin puolet, joita turistit ei yleensä näe ja joista kuvia ei kukaan paikallinen edes älyä ottaa, täällähän tämä on juuri sitä tuiki tavallista, mutta suomalaisen silmiin tää on kyllä aika eksoottista. ;)

    ReplyDelete
  5. Pistää silmään tuo suuri mainosten määrä (eikä siis suinkaan mitään neonvaloja, vaan kaikenlaisia kylttejä ja julisteita). Ja tuon ihanan lasten kesäaltaan voisin ottaa itselleni - isompikin tosin kävisi :D

    ReplyDelete
  6. Elegia, mainoksia on tosiaan paljon, ei taida olla paljon rajoituksia niiden laittamiseen. Neonvalojakin on kyllä paljon, mutta varsinkin tollasia käsinmaalattuja kylttejä ja mainosplakaatteja on valtavasti.

    Kaiken kokoisia altaita täältä kyllä löytyy, ei tässä helteessä muuten pärjää. Tollanen lasten allas olis kyllä kätsy, kun sen vois ottaa aina mukaan. ;)

    ReplyDelete
  7. Susa, tää on kun ajetaan Veniceltä Downtowniin. Just ennen downtowniin tuloa.

    Mutta tosi tyypillisen näköistä noin yleisestikin, juuri samanlaisia alueita näkee muuallakin, monissa paikoissa esim. täällä San Fernando Valleyssa.

    ReplyDelete
  8. Nämä kuvat kertovat siitä Amerikan toisesta puolesta. Suomalaiset saavat kuvan Amerikasta lähinnä elokuvista ja televisio-ohjelmista ja monille tulee tämä ankeus, köyhyss ja rumuus yllätyksenä. Näitä alueita on jokaisen suurkaupungin (kaupungin) liepeillä ja erityisesti rujous näkyy LA:ssa. Ilmankos se on usein suomalaisturistille pettymys.
    Minun pitää kyllä rehellisesti tunnustaa, että en voisi asua näillä alueilla.

    ReplyDelete
  9. Anonyymi, juu tämä puoli yleensä jää näkemättä, mutta monille se juuri on sitä arkea. Tosin kadut, joilla on asuintaloja on yleensä aika rauhallisia ja mukavempia. Noi pääkadut on ankeempia. Kaikista pahimmille alueille ei oikein ole edes menemistä, mieleni tekisi kyllä mennä niiltäkin kuvia ottamaan. Ihan vain, koska todella haluaisin saada tästä kaupungista sellaisen kokonaiskuvan.

    ReplyDelete
  10. Anonyymi, onneksi Suomessa on kaunista joka paikassa :)

    ReplyDelete
  11. Kun itse muutin Amerikkaan, niin muutin siihen elokuvien ja television Amerikkaan ja tämä toinen puoli on tullut myöhemmin tutuksi. Ei niin, että itse asuisin, vaan ihan arkisen elämän kautta. Minusta nämä ankeatkin alueet ovat sitä oikeata Amerikkaa siinä kun ne paremmatkin asuinalueet.

    Suomesta voisi sanoa sen, että ei siellä näe tällaista vaihtelevuutta eri asuinalueiden välillä, siellä kaikki on jokseenkin tasapaksua. On maaseutua, kaupunkien keskustoja, vanhempia kerrostalolähiöitä ja uusia alueita, joissa omakotitaloja sekä rivi- ja pienkerrostaloja.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Anonyymit

    Suomessa on rumia taloaja ja rumia lähiöitä, monet kirkonkylät ja kaupungit on pilattu järkyttävällä arkkitehtuurilla. Vanhaa idylliä ei juurikaan enää löydy. Luonto on kaunis, mutta niinhän se on yleensä kaikkialla. Suomessa ei kohtaa sellaista äärimmäistä köyhyyttä, eihän siellä ihmiset pysyisi hengissä talven yli.

    Täällä ilmasto on niin lämmin, että talvikin on kuin Suomen kesä, siksi rakentaminen on paljon vapaampaa.

    Melkein puolet väestöstä täällä on latinoja tai hispanoja, rakentamisessa ja katukuvassa näkyy juuri sellainen etelämaalainen rentous. Ei se kaikki mielestäni ole rumaa, mutta se yllättää, koska Amerikasta saamamme kuva on niin erilainen.

    Jos matkustaisit Meksikoon, et yhtään yllättyis tälläisestä, mutta koska monilla on niin väärä kuva Amerikkalaisesta hyvinvoinnista, niin varmasti yllättyy, kun tulee tänne. Täällä toiset voi erittäin hyvin, toiset taas ei, sitä kuvaa ei haluta maailmalle.

    ReplyDelete
  14. Mullekin tuli yllatyksena silloin LAssa se, etta se oli todellakin niin erilainen kuin elokuvien, mainosten jne antamat mielikuvat.LA tuntui hurjan mielenkiintoiselta, ja tuli nukuttuakin jossain rahjaisessa motellissa tuollaisessa vahan koyhemmassa kaupunginosassa.

    ReplyDelete
  15. Yaelian, täällä ne rähjäiset ja paremmat kaupunginosat on niin lomittain, että jo parin korttelin matkalla voi olla todella suuria eroja.

    Mua ei mitenkään häiritse täällä toi rähjäisyys, mutta yllätys se kyllä oli.

    ReplyDelete

I don´t want to live here, but a stay here rather amuses me. It´s a sort of crazy-sensible.

D.H. Lawrence