Wednesday, July 30, 2008

Kaapeli hässäkkää ilmassa






Ihan ekoja asioita, joita täällä ihmettelin ja kummastelin, on nää ilmakaapelit, ne risteilee täällä kaupungissa kaikkialla. Tässä ei nyt ole kuvissa niitä kaikkein sotkuisempia, nää kaikki kuvat on Veniceltä. Tälläisiä oli ennen vanhaan myös Suomessa, siis kaupungeissakin, enää niitä ei juuri näe kuin maaseudulla.

Mä en siis tiedä, miksi nää kaapelit kulkee täällä edelleenkin ilmassa? Onko niitä muissakin Amerikan kaupungeissa, vai onko ne ehkä täällä ilmassa maanjäristysten takia? Vai onko liian kallista upottaa kaapelit maahan? Vain onko teknologia vain jäljessä? Jos joku tietää selityksen, niin olisin siitä hyvin iloinen.

Nää hässäkät ei mua kyllä yhtään häiritse, ne on mun mielestä omassa rujoudessaan tosi suloisia.

19 comments:

  1. Aikamoista hämähäkinseittiä, labyrintteja. Kuvauksellisia.

    ReplyDelete
  2. Susu, nää on kyllä tosi kuvauksellisia, mutta jotekin ne näyttää niin vanhanaikasilta, ehkä siksi mun silmä niissä lepääkin. ;)

    ReplyDelete
  3. Ihanaa, kaapelikuvia! Joskus muuten ärsyttää aika runsaasti, kun kaapelit tulevat silmille, kun haluaisi ottaa esteettisen kuvan ilman turhaa rojua: etsi siinä sitten kuvakulmaa, kun kaapeleita on joka paikassa :D

    Suomessa ainakin sääolot puoltavat maakaapelia ja nykyään ei Suomessa ilmakaapeleita enää tehdäkään paitsi ihan pakkotilanteissa: Ne kun ovat niin sääherkkiä.

    ReplyDelete
  4. Elegia, joskus ne on kyllä ärsyttäviä, mutta välillä myös tosi hauskoja. Täällä olis vielä paljon komeempia hässäköitä, aluksi en tietty tajunnut kuvata niitä, mutta nyt olen ihan innostunut niistä.

    Kiitos kaapeli tietoudesta, toivoisin, että joku osais vastata noihin mun kysymyksiin, että miksi täällä niitä kuitenkin niitä niin paljon on. Onkohan ne sääherkkiä myös kuumuudelle.

    Täällä tulee muuten aika usein pieniä sähkökatkoja, joskus pidempiäkin, en tiedä mistä ne johtuu.

    ReplyDelete
  5. Juu siis lumi ja pakkanen lienee ne Suomen vitsaukset. Mietin voisko siellä olla ilmakaapelit juurikin niiden mahdollisten maanjäristysten takia, niin kuin pohdit... Tai sitten siellä ollaan vaan vanhanaikaisia ;))

    Mutta minäkin jään odottelemaan viisaampia vastauksia.

    ReplyDelete
  6. Onpas tutun naköista- meillakin risteilee nuo piuhat pitkin ja poikin;)

    ReplyDelete
  7. Ei mullakaan tietoa ole, mutta mututuntuma sanoo, että siellä ollaan vanhanaikaisia. Ehkäpä sielläkin hiljalleen siirrytään toiseen käytäntöön vanhojen verkkojen rappeutuessa, mutta ei pidetä kiirettä.

    ReplyDelete
  8. Hyvännäköinen sarja taas!

    Onhan noi ilmakaapelit aika hankalia kaikinpuolin. Esim. ukkosella salamat lyö noihin tosi herkästi ja sitten menee muuntajat. Joskus aikoinaan kun noita oli enemmän, niin kovalla ukkosella oli meidän lähellä olevasta muuntajasta tullut salama läpi, siinä oli sellainen nyrkinmentävä läpireikä koko pömpelissä.

    Järistykset kyllä varmaan vaikuttaa aika paljon, olisi ikävä ruveta joka kerta vaihtamaan kaapeleita, kun ne olisi siellä maan alla sellaisissa metrin mittaisissa pätkissä;)

    ReplyDelete
  9. Elegia, joo ton lumen ja pakkasen kyllä hyvin ymmärtää, mutta sä mainitsit, että oot nähnyt tollasia esim. Japanissa, siellähän on myös maanjäristyksiä.

    Mutta mä kanssa odottelen mielenkiinnolla jos joku tietäis tästä enemmän.


    Ebrufin, no Turkissahan on kanssa maanjäristyksiä, johtuiskohan ilmakaapelit sielläkin siitä, tähän mennessä ilmakaapeleita on raportoitu Los Angelesista, Japanista ja Turkista. ;)

    Lasse, se oli mun reaktio, että onpa täällä vanhanaikaista, ei pelkästään ilmakaapelit, moni muukin asia on täällä jotenkin vanhanaikaisen näköstä suomalaisen silmiin. Mutta myöskin siis kiehtovaa.

    Systen Operator, no juu, salamille nuo on varmaan houkuttelevia. Ja ukonilmojahan täälläkin on joskus, ei tosin kyllä usein, on tainnut olla sellanen lievä ukkonen pari kertaa vuoden sisällä. Mutta just tota mä ajattelin, että maanjäristys vois hyvinkin katkaista niitä kaapelilinjoja maan alla.

    ReplyDelete
  10. Näyttäisi olevan hyvin Amerikkalainen ilmiö nuo naurettavat johtohässäkät. Tuota on tullut nähtyä puolella ja toisella, hämmästyttävinä variaatioina. Kestosuosikkini on eräässä paikassa olevat, puunjuurenpalalla toisistaan erotetut, ristiin menevät sähköjohdot, jotka ilman puunkappaletta koskisivat toisiinsa.

    En tajua, miten voidaan tehdä tuommoista kieli poskessa sotkettua lankakerää sähköjohdoista ja olettaa, että ne kestävät vielä tuimat jäämyrskyt ja ukkosenpuuskat.

    Väittäisin, että kyse on teknologisesta vanhanaikaisuudesta ja teknisestä patriotismista. Pitäydytään vanhassa kotiomaisessa epäkäytännöllisyydessä, koska ei haluta ottaa mallia kehittyneenpien maiden innovaatioista. Täällä taitaa aika monella olla peukalo keskellellä kämmentä ja kestämättömiä sekundaratkaisuja rahdataan kiihtyvällä vauhdilla Kiinasta.

    Syynä voi tietysti olla rahapulakin. Olen huomannut, että jenkkilässä aika ja kehitys näyttäisi monin paikoin ja monien asioiden suhteen pysähtyneen 80-luvulle.

    ReplyDelete
  11. Ta-miit
    No mä oon tehnyt kyllä ton saman havainnon ton teknisen kehityksen suhteen, pahinta siinä on kuitenkin se, että amerikkalaiset luulee, että ne on kehityksen kärjessä.

    Multa on kysytty, että oonko ennen nähnyt mikroaaltouunia, tai että missä me säilytetään ruuat kylminä yms. hassua. Turha siinä on yrittää vakuuttaa, että Suomessa ollaan kyllä pikemminkin kehityksessä edellä kuin perässä. ;))

    ReplyDelete
  12. Ai niin, eli tässä voidaan kai siis hylätä se maanjäristysteoria ainakin ainoana syynä näihin. ;))

    ReplyDelete
  13. Meilla ei ole noita kaapeleita...
    Piti ihan tarkistaa ;D , en muistanut noita LA:sta ;D

    ReplyDelete
  14. Susa, niihin ei ehkä kiinnitä huomiota kun niihin on tottunut, mun silmiin ne pisti heti, kun tollasia en oo nähnyt pitkään aikaan.

    Mutta tarkistapa onko siellä teillä päin, sitten tähänkin arvoitukseen voi tulla jotain selvyyttä. ;))

    ReplyDelete
  15. Veikkaisin, että yksi syy näihin hässäköihin on myös se, että köyhät ihmiset ovat tehneet omat kytkennät televisio-, sähkö-, ja muista kaapeleista. Kun on köyhästä alueesta kysymys, niin kenelläkään ei ole kiinnostusta kehittää näitä systeemeitä, rahaa ei riitä näille alueille. Meillä päin en ole tällaisia nähnyt.

    Se, että Amerikassa oltaisiin teknisestä kehityksestä jäljessä, ei pidä paikkaansa. Itse en ainakaan ole jäänyt mistään paitsi, ihan samat mukavuudet minulla on kuin oli Suomessakin.

    ReplyDelete
  16. Ihan sen takia otin tanaan kuvia meidan kadulta (laitoin blogiin), ja kun kavin kaupassa otin kuvia ihan normaaleista kaduista (laitan blogiin myohemmin);D Ei taalla ole tollasta.
    Mutta jos otit noi kuvat Venice Beachilta..se on sen verran vanhempaa ja "koyhempaa" aluetta, etta ehka sen takia... Jos menet keskustaan ( esim next to Beverly Center tai Sunset Blvd), onko siella noita myos?? Itse en tosiaan muista koskaan kiinnittaneeni huomiota ;D

    ReplyDelete
  17. Anonyymi, ei näitä pelkästään köyhillä alueilla ole, kyllä näitä näkyy ihan joka puolella, ainostaan ihan siellä Downtown upeimpien pilvenpiirtäjien alueella niitä ei ollut, ne oli uusia rakennuksia, ehkä täälläkin sitten pikku hiljaa niistä aletaan luopumaan.
    Mutta tuskin tää nyt niin takapajula on, että köyhät ihmiset virittelee itse kaupungin verkkoon jotain. Mutta jos näiden perusteella voi päätellä jotain köyhyydestä, niin sitä on sitten paljon.

    Susa, mielenkiintoista, eli kysymyksessä on siis vain se, että näitä ei ole ollut varaa uusia. Kyllä näitä on koko kaupungin alueella, mutta ehkä sellaiset hienoimmat paikat on laitettu kuntoon ekaks. Mä tykkään näistä niin, ne on tosi kuvauksellisia, että mä laitan näitä varmaan lisääkin, mulla kuvia niin paljon ja näitä on todella ihan joka paikassa. Huomena mennään taas kuvaamaan, ajetaan Hollywoodin ja Beverly Hillsin läpi sinne Westwoodiin, sittenpähän nähdään, onko kaupungin osat todella niin eriarvoisesti hoidettu, ei kyllä luulis.

    ReplyDelete
  18. Joo, laita ihmeessa kaikkia kuvia :)Naita on kiva katella.

    ReplyDelete
  19. Susa, mulla on jo yli 5000 kuvaa, ja lisää tulee, ei vaan kerkiä postaamaan samalla vauhdilla kuin kuvaan. Mutta mä nautin kuvaamisesta niin paljon, etten malta pitää taukoa. ;)

    ReplyDelete

I don´t want to live here, but a stay here rather amuses me. It´s a sort of crazy-sensible.

D.H. Lawrence