Tuesday, July 29, 2008

Maanjäristys

Huh huh, koin juuri ekan maanjäristyksen. Se aika outoa, oli aivan kuin maankamara oli ollut laineilla. Se oli kuulemma aika voimakas, mä en tiedä, kun ei ole mitään mihin vertailisi. Nyt odotan jännityksellä tuleeko lisää. Mua ei pelota, mutta aika jännittävää tää kyllä on. Ja nyt ymmärrän, että monet on aika peloissaankin ja että todella voi sattua vaikka mitä, joten jotain turvallisuus ohjeita on syytä noudattaa. Menin seisomaan ovenkarmien alle, just niinkuin on neuvottu. Pitääpä avata telkkari, siellä on varmaan pian jotain tästä järistyksestä. Kerron lisää, jos linjat pysyy kunnossa.

Edit. Arvasin, telkkarissa tulee nyt järistyksestä, muut ohjelmat on joiltakin kanavilta peruttu, joten siellä seurataan tätä tapahtumaa...puhelin linjat on kuulemma ainakin osittain poikki, mutta nettiyhteydet toimii. Nyt tulee pieniä jälkijäristyksiä vielä.

Edit. Diamond Bar:in alueella, jossa järistys oli voimakkain, telkkarissa kerrottiin, että siellä puhelimet soi, mutta niihin ei voi vastata.

Edit. Kuvernöörimme Arnold "iso Arska" Schwatzenegger piti lehdistöpuheen Sacramentossa. Tästä järistyksestä siis selvittiin säikähdyksellä, mutta ihmisiä kehotetaan täällä nyt ottamaan tuo maanjäristysuhka tosissaan. Isoa järistystä tänne odotellaan, nyt olis aika opetella, että mitä tehdä kun se iso järistys iskee, jos nyt on edes mitään tehtävissä. Valitettavasti sen ennustaminen riittävän etukäteen ei ole mahdollista. Televisiossa on tullut monelta kanavalta vain maanjäristys asiaa, kaikki muut ohjelmat on edelleen peruttu.

28 comments:

  1. Sitä mahdollista uhkaa ja vaaraa voi olla vaikea tajuta, jos ei ole ennen kokenut sellaista...

    Toivottavasti ei satu mitään pahempaa ja talot pysyy kasassa!! Jännitän täällä teitin puolesta!

    ReplyDelete
  2. Elegia, aika jännää tää on! Varsinkin kun ekaa kertaa kokee. Mutta kyllä täällä tuntuu ihmiset pelkäävän näitä järistyksiä.

    ReplyDelete
  3. Hui. Tuo on ihan totta,ennen kuin sen on kokenut sitä on vaikea ymmärtää minkälaisesta luonnonvoimasta onkaan kysymys. Onneksi olette kunnossa!

    Valtavasti terkkuja!!

    ReplyDelete
  4. Karkki, mitään vakavia ei ole ilmeisesti sattunut. Ja me ollaan kyllä kunnossa. Mutta kyllä tää aikamoisen hässäkän täällä aiheutti.

    ReplyDelete
  5. Voi kurjuus...uutisissa juuri tuli taalla, ja tulin katsomaan mita kuuluu...

    Meillahan niita on usein, ja tuntemus on aina yhta kamala:(

    ReplyDelete
  6. Piti heti tulla kurkistamaan kotiin päästyäni ja uutiset kuultuani, että ollaanko siellä kunnossa. Ja hyvä että olette! Pysykää valppaana!

    Toivotaan ettei tule pahoja jälkijäristyksiä.

    ReplyDelete
  7. Ebrufin, siellä Turkissahan nää on kans tuttuja, mulle tää oli eka. Mutta tästä taidettiin selvitä säikähdyksellä.


    Lepis, joitakin jälkijäristyksiä on tullut, mutta paljon heikompina. Mutta nyt on kyllä sellanen tunne, etten enää tiedä mikä on oikeaa vai mun omaa mielikuvitusta. Jotenkin päässä pyörii yhä.

    ReplyDelete
  8. Mä olen kokenut kaksi, tosi pientä, maanjäristystä. Ei ollenkaan verrattavissa tuon luokan kolinaan. Onneksi teillä on päivä, niin ei tarvitse pimeässä hapuilla.

    Pysytään kuulolla.

    ReplyDelete
  9. Lepis, näyttää kyllä kaikki olevan kunnossa ja kerron kyllä heti, jos jotain uutta tästä kuulen.

    ReplyDelete
  10. Minä en ole kuunnellut uutisia, enkä lukenut netistäkään mitään ennen kuin nyt.
    Huh.
    Ei kiva, mutta onneksi kaikki on hyvin.

    ReplyDelete
  11. Olin Losissa vuonna -94, kun siellä oli se tosi iso ja tuhoisa järistys. Jännä, kun sitä ei tosiaan osannut pelätä, vaikka olisi voinut sattua vaikka mitä. Asuin kuitenkin sen verran kaukana, että selvisin ilman vahinkoja, mutta jo Santa Monicassa oli tosi isoja tuhoja. Ehdin kokea siellä myös maastopalot ja niitä rotumellakoita oli ollut siellä 90-luvun alussa, jotka vielä heijastuivat elämäämme vuosia myöhemmin. Vaarallinen, mutta ihana kaupunki...

    ReplyDelete
  12. Minna, se olikin edellinen iso järistys ennen tätä, ja nyt ei onneksi ollut niin tuhoisa.

    Viime syksynähän täällä oli valtavat maastopalot, taivas oli aivan savusta harmaana täällä meidänkin nurkilla San Fernandossa.

    Ja varsinaisia rotumellakoitahan täällä ei nyt ole, mutta jengien välistä taistelua kaiken aikaa. Valitettavasti täällä jatkuvasti kuolee tai loukkaantuu myös viattomia ihmisiä jengien välisissä nujakoissa.

    Mutta ihana kaupunki tää on! Mutta myös pelottava, sitä ei toki voi kieltää.

    ReplyDelete
  13. Susu, ei täällä mitään hätää ole, mutta tietysti tämä oli hyvä muistutus, että aina täällä tuo vaara vaanii, ja sitä isoa rysäystähän tänne odotellaan...tämä ei onneksi vielä ollut sellainen.

    ReplyDelete
  14. Hyva, etta selvisitte saikahdyksella. Suurkaupungissa jaristykset voivatkin olla tosi pelottavia. Levollista loppuviikkoa sinne teidan suuntaan!

    ReplyDelete
  15. Kiitos Stiina, ja vaikka täällä kyllä voi tulla jälkijäristyksiä vielä jopa viikon verran, niin ne on niin pieniä tohon varsinaiseen järistykseen verrattuna, joten meillä on jo täällä ihan rauhallista ja turvallista. :))

    ReplyDelete
  16. Tämä saattaa kuulostaa aivan äärettömän omituiselta, mutta mulla on joku ihmeellinen kuudes aisti noiden maanjäristysten suhteen. En nuku kunnolla, jos niitä on tiedossa. (Tässä ei voi sanoa ilmassa, vaan maassa...) Ja niin se oli viime yönäkin. Ne on sellaisia tuskaisia öitä, ilman mitään järjellistä syytä.

    Pahin oli ehkä silloin -89 San Franciscon maanjäristyksen aikaan. En nukkunut vaan tuskailin, sellainen ahdistunut olo ja ihmeellisiä unia jos vähän torkahdin. Olin aamulla itsekseni ihmetellyt yön kulkua ja ajatellut, että josko se iso maanjäristys sinne on nyt on iskenyt. Meinasin ajaa ojaan, kun autoradiosta kuulin uutiset. No ei mikään ihme, sillä se mun toinen puolisko (eikö meillä kaikilla ole se) asuu siellä mihin pahiten jysähti.

    Tuo viime yö oli kyllä kanssa ihmeellinen; todella omituisia unia sen tukaisen olotilan seassa. Hui!

    Mutta jotenkin sulle tän voi kertoa ;)

    ReplyDelete
  17. Juu Lepis, vain näin meidän kesken...;)

    Mä uskon kyllä, että jotenkin tollaset voi aistia, mutta sitä on vaikea todella uskoa ennenkuin sitten näkee siitä todisteen. Rob kanssa kertoi muutamia päiviä sitten, että sillä on tunne, että kohta järisee.

    Kuitenkaan tälläisiä järistyksiä ei voida ennustaa kuin muutamaa sekunttia ennenkuin se tapahtuu.

    Täällähän odotellaan sitä isoa järistystä ja nyt telkkarissa puhutaankin, että tää oli hyvä muistutus siitä, että se rysäys on tulossa. 99 % todennäköisyydellä seuraavan 30 vuoden sisällä. Pahimpien ennustusten mukaan rantaviiva siirtyy Vegasiin.

    ReplyDelete
  18. No, tää kaikkihan loppuu ennen sitä kuitenkin tätä menoa! Jos yhtään lohduttaa ;)

    Jännä, että Robkin tiesi!!!

    Se on vain hämmentävää ettei koskaan tiedä missä se jyrähtää.

    ReplyDelete
  19. Lepis, ei se edes paljoa auttaisi, jos osaisi ennustaa etukäteen sen missä rytisee, kuka sellasta uskoisi. Jälkikäteen sen voisi kuitata vain sattumana.

    Joo, valitettavasti toi iso maanjäristys ei ole se ainut uhka. Kyllä ne ihmisen aiheuttamat järistykset on pelottavia, ja ne sentään voitais ennalta ehkäistä, jos ihmiset alkais oppimaan jo vihdoin jotain. Eipä tunnu täällä menneen jakeluun kaikille...

    ReplyDelete
  20. Aika pieni vähemmistö täälläkään on 'tietoisi' tai tiedostaneita. Ja jos ovat tiedostaneet, eivät tee asian eteen mitään. Valitettavasti!

    Sillä maanjäristysten ennustamisella voisi tienat hyvin... ;D

    ReplyDelete
  21. Onneksi ei tapahtunut mitään pahempaa! Itse koin maanjäristyksen ekan kerran 4 ja puoli vuotta sitten Israelissa, asuin silloin tornitalon 10. kerroksessa enkä tajunnut,miksi talo huojuu,se oli 5.5 Richterin järistys eli kai sama mikä teillä oli nyt, ihan kamala tunne kun sen kokee ekan kerran, vaikka se kestääkin ihan vain hetken.Toivottavasti ei tule teille lisää järistyksiä nyt.

    ReplyDelete
  22. Jytke on tainnut rauhoittua :O

    ReplyDelete
  23. Voi, onneks olette kunnossa! Tan siita saa kun viettaa illan netissa, ei kerkee kattoo telkkaa ollenkaan, en tiennyt koko jaristyksesta mitaan!
    Makin olin siella sillon kun oli se iso jaristys...se oli kylla kauheeta. Muistan kuinka vessanpontto halkesi ja vesi lainehti pitkin kamppaa...
    Mutta kuten sanoin onneks teilla on kaikki hyvin :)

    ReplyDelete
  24. Huh sentäs, hyvä että teillä kaikki kunnossa!

    ReplyDelete
  25. Yaelian, no todella selvittiin vain säikähdyksellä, ja mua ei oikeastaan pelottanut, kun meidän talo on niin pieni ja maan tasalla, mutta olisin varmaan pelännyt jos olisin ollut korkealla.


    Lepis, maanjäristyksen suhteen täällä on jo kaikki rauhallista. Mutta kun vielä pääsis eroon muista pelotteista.

    Susa, toi olis mennyt multakin ohi, ellei olis sattunut juuri täällä, ei voinut olla huomaamatta kun maa alko vellomaan. Mutta netissähän mäkin just silloin olin, tietty. Tää oli onneks nyt pienempi kuin se 94 sattunut järistys.Mitään tuhoja ei meille sattunut.

    Lotta, kaikki kunnossa ja mä olen nyt yhtä kokemusta rikkaampi!

    ReplyDelete
  26. Seuraavan järistyksen sattuessa yritä värähdellä samalla taajuudella, et edes huomaa järistystä. Hehheh, tsemppiä sinne jatkossakin!

    Viime marraskuussa ehdin Chilessä juuri alta pois. Pari päivää Pohjois-Chilestä lähtömme jälkeen siellä oli yli 7 richterin järistys. Onneksi meillä oli ajoitus kohdallaan.

    ReplyDelete
  27. Lasse, no teillä sattui sitten ajoitus nappiin. 7 richterin järistys on varmaan jo aika raju.

    Täällä on tietysti aina opittu jotain uutta järistysten jälkeen, joten tuhot oli aika vähäiset tällä kertaa. Mutta pitääpä pistää neuvosi korvantaa. ;)

    ReplyDelete

I don´t want to live here, but a stay here rather amuses me. It´s a sort of crazy-sensible.

D.H. Lawrence