Tuesday, August 12, 2008

Kaikkea pitää olla liikaa, eikä sekään vielä ole tarpeeksi.







Parin päivän päästä tulee mulle vuosi täyteen täällä Jenkkilässä. Kun saavuin tänne olin aivan intoa täynnä. Jo käynti supermarketissa oli jännittävää. Niin paljon kaikkea ihmeellistä täällä on. Kaikki oli uutta ja erilaista. Mutta toisaalta ei voi välttyä ihmettelemästä, että onko tämä kaikki aivan tarpeen. Kaikkea pitää olla liikaa, eikä sekään vielä ole tarpeeksi.

Täällä kulutus on ihan omaa luokkaansa ja on vaikea uskoa, että ihmiset olisivat ihan valmiita sitä suosiolla vähentämäänkään. Monille kuitenkin tulee seinä vastaan. Amerikkalaiset ovat velkaantuneet aika hälyttävällä tavalla. Tästä voi lukea lisää mm. Maailmanmenoa vapaassa maailmassa blogista. Mitään tilastoja mulla ei ole amerikkalaisten kokonais kulutuksesta, mutta tässä pari esimerkkiä niistä globaalistikin merkittävistä asioista: Autot kuluttava täällä 40 % koko maapallon kulutuksesta. Amerikkalaisten sotilaskulut ovat yli 40 % koko maailman sotilaskuluista. Mutta USA:n väkiluku on vain alle 5 % koko maapallon väestöstä. Joten siitä voi päätellä, että ihan tasapuolista tämä touhu ei noin globaalisti tarkasteltuna ole.

Mutta onhan täällä toki tosi mahtava olla, kyllähän tämä kaupunki on saanut mun pääni pyörälle ja innostuneena täällä vieläkin jaksan asioita ihailla. Mutta kuitenkin haluan pitää myös mielessäni ton toisen puolen. Niin moni amerikkalainenkin. On monta asiaa johon täällä haluttais muutoksia. Toiset tosin haluaa niiltä sulkea silmänsä, mutta onneksi täällä on paljon fiksuja ihmisiä, jotka ovat ymmärtäneet, että ihan tälläinen meno ei voi loputtomiin jatkua.

Edit.
No löytyihän kuva aika hassusta maapallosta. Se ehkä omalta osaltaa selvittää sitä, että maapallo ei ole oikein tasapainossa, että väkisinkin joihinkin toimenpiteisiin pitäisi vapaaehtoisesti ryhtyä, ennenkuin jossain päin tyytymättömyys kasvaa äärimmilleen. Jos ton hassun kartan sais korjattua oikeammaksi, niin kyllä siinä varmaan moni ongelma samalla korjaantuisi.

11 comments:

  1. Olipa hurjia lukuja, kävin tuolla ekassa linkissä tutustumassa. Sotaan menevät dollarit ovatkin enempi tuttua, niistä täälläkin oli juuri uutisissa . Nytkin taas miljardeja menee Afganistaniin.

    ReplyDelete
  2. Marjut,
    Sotiin ja asevarusteluun uppoaa kyllä sellaiset määrät dollareita, että sitä ei voi edes käsittää, ja lisää vaan kehitellään uutta sotakalustoa, siinä ei kyllä ole mitään järkeä, enemmänkin se tuntuu kyllä että itse business pitää sitä kehitystä yllä ja sitten isot miehet tykkää leikkiä uusilla leluilla.

    ReplyDelete
  3. Aika kuvaava tuo linkkaamasi maapallo.
    Saavutetuista "etuuksista" ei kyllä olla valmiita luopumaan yhteisen hyvän ja tasapainon vuoksi. Se on vaikeaa yksilötasollakin, saatikka sitten globaalisti.
    Ei voi mitään, olen kamalan pessimistinen tässä asiassa.
    Toivottavasti olen väärässä.

    ReplyDelete
  4. kiva blogi, laitankin heti suosikkeihin. vasta äsken huomasin sun muutaman päivän takaisen kommentin mun kuvablogissa. mulla on varmaankin jotkut kommentointiasetukset siellä väärin, kun se ei ole ilmotellut kommentista. mut aikamoisen tavarapaljouden näköisiä ihan jo noi katukuvat sun nykyisestä kotikaupungista. mainoksia mainosten päällä :P

    ReplyDelete
  5. Susu,
    Olen samaa mieltä, mutta kyllä sekin aika edessä on, että jos ei sovinnolla opita elämään täällä reilusti, niin voidaan joutua siihen pakon edessä, mutta silloin on kyllä jo asiat niin huonossa mallissa muutenkin, että toivoisin, että ihmiset jotenkin rupeasivat itsekin ajattelemaan ja huomaisivat, että onnellisuudesta ei tarvitse tinkiä, vain turhuudesta.

    Tarja,
    Vaikka tiesin, että Jenkkilästä löytyy ihan mitä vaan, niin silti yllätyin tänne tullessa, vähempikin riittäisi elämiseen, kyllä täällä tää homma on ihan hullua. Mä olin kanssa iloinen, että löysin sun kivan uuden blogin, laitoin sen heti tonne sivupalkkiin. On niin kiva, että pääsee ulkosuomalaisten myötä nojatuolimatkalle ympäri maapalloa. ;)

    ReplyDelete
  6. "...vähempikin riittäisi elämiseen, kyllä täällä tää homma on ihan hullua."

    Mitä tarkoitit tällä? Mikä Amerikassa on niin hullua?

    Minusta on luonnollista, että ihmiset haluavat elämässään päästä eteenpäin, menestyä ja sitä kautta saada jopa aineellista hyvää elämään. Minusta se on ihan normaalia elämää ja luulenpa, että ihminen on sellainen eläin, että ajattelee myös jälkikasvunsa hyvinvointia. Jos joku tyytyy vähempään, niin ei kai tarkoitus ole se, että kaikki pitäisi tuomita tyytymään samaan vähään. Suomalaiset ovat ihan yhtä "hulluja" kuin amerikkalaisetkin. Raha ja materialaistinen hyvä näyttäisi olevan suomalaisille erittäin tärkeää ei siis ole pelkästään amerikkalaisten "synti".

    ReplyDelete
  7. Anonyymi
    Ihmisen tulisi olla juuri sellainen "eläin" että ajattelisi jälkikasvunsa hyvinvointia. En tiedä vilkaisitko noita linkkejä, mutta kyllähän jopa täällä Amerikassa on herätty pikkuhiljaa huomaamaan, että jotakin pitäisi tehdä. Tietysti tässä on kaikilla rikkailla teollisuusmailla peiliin katsomisen paikka, mutta Amerikka on kyllä mennyt tässä kulutusjuhlassa aivan omaan äärimmäisyyteensä. Riittää jo pelkästään jos tarkastelee tota liikennettä ja esim. sotavarustelua. Ne jo yksin riittää kertomaan, että kestävän kehityksen raja täällä on ylitetty. Mä en tunne täällä ketään, kuka ei olisi tästä aivan samaa mieltä. En tiedä asutko itse Amerikassa, jos asut, niin ehkä voisi miettiä tarvitaanko todella sitä kaikkea krääsää pilvin pimein, ollakseen onnellinen, jos et asu, niin ehkä et todellakaan tiedä miten asiat täällä todellisuudessa ovat?

    ReplyDelete
  8. Mielenkiintoinen kartta. Vaikea uskoa, että Suomella menee noin hyvin. Kyllä tuo kulutus mielestäni on varsin mittavaa täälläkin, jos nyt ei aivan Amerikan malliin niin kuitenkin. Joka tuutista tuputetaan kaikenlaista turhaketta.

    Oletko muuten huomannut, miten meille kaikille bloggajille ja kommentoijille on muodostunut aivan oma tyyli kirjoittaa ja kommentoida asioita. Oma kieli peräti, jos näin pitkälle voidaan kuvailla. Usein tunnistan teidät omissa blogeissani aktiivisesti kommentoivat jo ennen nikkiksen näkemistä Word Pressin kojelaudan näyttäessä ensin kommentin ja viimeiseksi kirjoittajan ;D

    Tämä maapallo on myös sitä perimää, joka pitäisi jälkikasvulle jättää hyvässä kunnossa. Ei pelkästään materiaa ja menestystä. Nehän voivat kadota kuin tuhka tuuleen esim. vakavan ympäristökatastrofin tai ilmaston lämpenemisen aihettamien ilmastohäiriöiden myötä. Ja kyllä tällä hetkellä täällä maapallolla eletään sellaisia aikoja, että aivan joka ikisen tulisi miettiä sitä omaa kulutustaan ja aloittaa tyytyminen vähempään, sillä kohta voi olla pakko.

    Vähempään tyytyminen ei tarkoita ilotonta, tylsää kitsastelua ja köyhäilyä. Sieltä saattaa löytyä uutta elämän sisältöä ja mielihyvää tuottavia aisoita, kun pystyy tekemään jotain yhteisten asioiden eteen. Pienellä miettimisellä ja asioiden arvottamisella pääsee jo pitkälle. Ja tämä on globaali asia, ei pelkästään Suomen tai Amerikan, kuten tuossa anonyymin kommentissa jälleen verrattiin vain näitä kahta maata keskenään.

    Tuolla toisessa postauksessa ihmettelit sitä amerikkalaisten intoa kirkossa käymiseen. Sillä ne ostaa sitä puhdasta omaatuntoa! Kirkkokunnasta riippumatta, mitä suurempia lahjoituksia seurakunnalle teet sitä pyhempi ihminen kuvittelet olevasi. Rahalla ostetaan synninpäästö ja muuten meno jatkuu entisen laisena arkena.

    ReplyDelete
  9. Lepis, mä olin kanssa yllättynyt Suomen suhteen, mutta Suomessahan asuu niin vähän porukkaa ja suhteellisen laajalla alueella, se saattaa vaikuttaa tohon karttaan. Ja vaikka turhaa kulutusta sielläkin toki on, niin kyllä amerikkalaiset menee siinä kirkkaasti ohi. Vaikka mulla oli joku käsitys amerikkalaisista tänne tullessa, niin yllätyin silti.

    Ja nimenomaan jos jälkipolvia hiukankaan viitsii ajatella, niin kyllä nyt pitäisi oikein tosissaan miettiä, että jääkö niille mitään tällämenolla. Ei se ihmisen onnellisuus ja hyvä elämä tavaran määrästä ole kiinni, pikemminkin kun menee liiallisuuksiin, saattaa se jo huonontaa elämän laatua.

    Toi näkökulma kirkossa käyntiin oli hyvä, mulle ei juolahtanut toi mieleen, tosin nyt muistelesin, että Rob sano just samallalailla kun mä ihmettelin aluksi sitä intoa jolla täällä todella kirkossa käydään.

    Ja Lepis, mäkin kyllä tunnistan aika hyvin tutut kommentoijat, vaikka nikkiä en näkisi. ;)

    ReplyDelete
  10. Ja IP-numero kertoo loput ;)

    Vaiheinen kirjoittaa tänään hyvin, jälleen kerran, kuluttamisesta. Suomeen on nyt myös rantautunut Carrotmob-liike, joka kerää yhteen kuluttajia ja haastaa yritykset ekologiseen toimintaan. Kuluttajat keskittävät ostoksensa siihen yritykseen joka lupaa osan voitoista käyttää esim. oman energiatehokkuutensa kehittämiseen.

    Suositeltavaa toimintaa.

    http://www.carrotmob.org/

    ReplyDelete
  11. Lepis, kiitti vinkistä, pitääpäs mennä lukemaan Vaiheisen juttu.

    Se on kiva, että tuollaisia liikkeitä rantautuu sinnekin, on todella kiva, että ihmiset ovat yhä lisääntyvässä määrin alkaneet vapaaehtoisesti kiinnittää huomiota ympäristöasioihin.

    ReplyDelete

I don´t want to live here, but a stay here rather amuses me. It´s a sort of crazy-sensible.

D.H. Lawrence