Thursday, August 14, 2008

Amerikkalaista kulttuurihistoriaa









Jos joku täällä rehevän ja kauniin kasvillisuuden lisäksi kiehtoo mun silmiä, niin se on kyllä nää vanhat mainoskyltit. En tiedä miksi täällä on niitä on säilynyt niin paljon, Suomesta ne on valitettavasti lähes kokonaan kadonneet. Muistan lapsuudesta jotain ihania kylttejä, mutta niiden tilalla on nyt vain siistejä kotelomaisia valomainoksia. Kyllä neonvaloissa ja käsimaalatuissa kylteissä on jotain sellaista nostalgiaa, että toivoisi täällä ainakin tämän perinteen säilyvän.

Amerikkalaisten kulttuurihistoria on niin lyhyt, jos ei nyt lasketa alkuperäiskansan historiaa tähän. Voidaan ehkä sanoa, että populaarikulttuuri ja neonvalot on täällä sitä, mitä euroopassa on esimerkiksi klassinenmusiikki ja patsaat ja suihkulähteet, jos nyt sallitaan tälläinen vapaa yleistys. Se on täällä kulttuurihistoriaa ja todella kiehtovaa ainakin minun silmilleni.

2 comments:

  1. Sallitaan! Mielestäni se oli vallan mainio vertaus! Amerikkalainen kulttuuri elää vielä etsikkoaikaansa, kuten teki aikoinaan klassinen musiikki täällä. Molemmat ovat kuitenkin raivanneet tiensä ihmisten sydämmiin. Sama pätee kuvataiteisiin.

    Tosin amerikkalaiseen kulttuuriperimään kuuluu ehkä hieman laajempi skaala kuin neonvalot ja populaarikulttuuri, ne ovat kuitenkin vain viime vuosisadan puolivälin jälkeen kukoistukseensa nousseita ilmiöitä.

    Ehkäpä kaikkein voimakkaimmin Amerikkalaisessa kulttuuriperimässä kuitenkin näkyy siirtolaisuus, sitkeys raivata uutta maata, cowboy-kulttuuri ja orjakauppa. Kaikki nämä näkyvät ja kuuluvat nykypäivän Amerikkalaisessa kulttuuriperimässä tavalla tai toisella.

    Meidän iloksemme Amerikkalaiset ovat rohkeasti lähteneet luomaan omaa kulttuuriaan ja ammentamaan sen juurista. Olisihan se kamalaa, jos eurooppalaisuutta matkittaisiin. Tosin sellaistakin sieltä löytyy, etenkin itärannikolta mm. arkkitehtuurissa.

    No, onhan Helsinkikin Pietarin pienoimalli useiden ulkomaalaisten mielestä.

    ReplyDelete
  2. Lepis, totta höriset, joka sanalla. Ja tottakai kulttuuriperinä on hiukan laajempi, mutta tuolla katukuvassa on näkyvissä nuo kaksi aika selkeästi.

    Minä olen kyllä itse ammentanut todella paljon iloa elämääni amerikkalaisesta kulttuurista. Ja amerikkalaisilla on kaikessa sellainen omaperäinen leima. ;)

    ReplyDelete

I don´t want to live here, but a stay here rather amuses me. It´s a sort of crazy-sensible.

D.H. Lawrence