Sunday, August 10, 2008

Amerikkalainen kauneusihanne







Kun keskustelu naiseudesta ja vertailu esim. suomalaisen ja amerikkalaisen naisen välisistä tyylieroista on käynyt vilkkaina vähän sillä sun täällä, niin ajattelin laittaa tähän kuvallisen koosteen täältä Los Angelesista. Ja kerron samalla mikä mulle on täällä pistänyt silmiin tai herättänyt ihmetystä.

Mun piti ensin postata tähän kuvia oikeista ihmisistä, mutta se ei sitten tuntunutkaan kovin mukavalta idealta. Joten keräsinkin tähän kosteen mallinukeista, mallinukkehan edustaa puhtaimmillaan vallitsevaa kauneusihannetta. Tosin mallinukeille voi helposti käydä niin, että kun kauneusihanne muuttuu, näyttävätkin nuo kerran niin kauniit, nyt niin onnettoman vanhanaikaisilta.

Mutta ihmisillä ei ole täällä sellaista vaaraa, jos vartalosi on ei enää vastaa tämän päivän kauneusihanteita, siitä on helppo muokata juuri sopivan mallinen. Plastiikkakirurgia on täällä niin huippuunsa kehittynyttä, että melkein mikä tahansa on mahdollista. Telkkaristakin tulee monelta kanavalta vinkkejä tähän tarkoitukseen, siellä näytetään 24/7 kuinka kenestä tahansa tavallisesta harmaa hiirulaiseta loihditaan muutamilla veitsen viilloilla, rasvaimuilla, silikonirinnoilla, leuka- ja poski-implanteilla, hammaskuoriloilla todellinen kaunotar. Välissä tulee tyyliohjelmia pukeutumis- ja trendiohjeineen. Enää ei siis tarvitse luottaa omaan tyylitajuun.

Kosmetiikka- ja lääketeollisuus tarjoaa myös uskomattomat valikoimat kaunistautumis- ja laihdutusapuja. Kauneussalongeissa ja kampaamoissa tehdään myös pieniä ihmeitä, joten täällä ei kenenkään tarvitse surra, jos ei ole sattumoisin syntynyt onnekkaimpien tähtien alla.

Tämä kaikki on totta, mutta silti aivan järkyttävää stereotypiaa ja yleistämistä. Suurin osa amerikkalaisista näyttää ihan samanlaisilta pulliaisia kuin suomalaisetkin. Yhtä tyylikkäitä tai tyylittömiä, ihmiset tavallisessa katukuvassa ei juuri mitenkään herätä erityistä huomiota, ehkä ainut mikä on minun silmiini ollut erilaista, on se, että nuoriso pukeutuu jotenkin konservatiivisemmin kuin Suomessa. Gootit, punkkarit yms. sellaiset nuorisotyylit puuttuu lähes kokonaan. Ehkä täällä vallitsevana tyylinä on ihan tavallinen pissis.

Silti mulla on sellainen tuntuma, että ulkonäkö on täällä jotenkin tärkeämmässä roolissa kuin esim. Suomessa. Ehkä siitä tulee se väistämätön johtopäätelmä monille, että amerikkaiset ovat aika pinnallisia. Ehkä yleistämällä niin voiskin sanoa, mutta pitää muistaa, että täällä on niin valtavasti ihmisiä, että poikkeuksia löytyy joka suuntaan. Joten loppupäätelmänä kuitenkin sanoisin, että enemmän amerikkalaisella ja suomalaisella on kuitenkin yhteistä. Se mikä on erilaista, on vain aivan pinnallista.

18 comments:

  1. Todella hyvä kirjoitus, Itkis! Samanlaiseen tulokseen päädyin itsekin reissullani: siis että tyylejä löytyy laidasta laitaan niin kuin Suomesta. Ulkonäön palvominen on siellä varmasti ”kehittyneempää” ja kauneusleikkaukset yleisempiä. Tosin sama trendi on rantautumassa Suomeenkin. Nykyään voi Hesarista lukea aukeaman verran mainoksia eri kauneusklinikoista ja niiden palveluista.

    Mutta tässä huumassa pitäisi tosiaan muistaa, että soita palveluja käyttää edelleen vähemmistö (ja tällä viittaan siis sekä jenkki- että suomikulttuuriin). Kun Jenkeissä avasi telkkarin, niin sieltä löytyi aina joku kanava, jossa keskusteltiin mm. laihdutuksesta.

    Minulle jäi jenkeistä ihmisinä kuva huumorintajuisina ja avoimina ihmisinä. Vietimme puoli päivää Vegasissa erään miehen kanssa, joka myi lomaosakkeita. Tämä on pitkä juttu ja päädyimme tilanteeseen sattumalta, mutta hän oli todella mukava ja juttelimme kaikenlaisista asioista – emme vain niistä lomaosakkeista, joita emme siis ostaneet. :D

    ReplyDelete
  2. Ai niin, piti kuviakin kommentoida. Olen mieltynyt niin noihin mallinukkeihin, vaikka siis edustavat muodoiltaan sitä tiettyä trendiä :D Neljännen kuvan nukella on ihanat hiukset! Eipä muuten tainnut olla yhtään lyhyttukkaa kuvassa.

    ReplyDelete
  3. No joo, olihan siellä pari kaljua ja rivissä muutama lyhtytukkainenkin :D

    ReplyDelete
  4. Elegia, joo tosiaan aina on muistettava kun puhutaan stereotypioista, niin silloin kuitenkin on kyseessä pieni joukko ihmisiä, se suuri massa on yleensä todella samankaltaista tavallista pulliaista, menipä ihan mihin tahansa.

    Se on totta, että yleensä täältä rantautuu tietyn tyyppiset trendit sinne suomeen ja siellä niistä on innoistuneita hyvin pieni joukko, siellä on niitä jenkki ihquttajia aina ollut.

    Ihmiset on täällä kyllä just huumorintajuisia ja avoimia. Kaikki mun tuntemat ihmiset täällä myöskin suhtautuu suurin piirtein samallalailla noihin amerikkalaisiin stereotypioihin, naureskelee muutenkin ihan samoille asioille, eikä yksikään ole koskaan loukkaantunut mun täällä tekemistä huomioista. Oikeastaan ihmiset täällä pikemminkin tykkää, että asioista puhuttan sellaisina kuin ne ovat, tosin en tunne kyllä ketään yltiö isänmaalaista amerikkalaista. ;)

    ReplyDelete
  5. Elegia
    Mulla on ollut aikoinaan lyhyet hiukset, silloin kun jouduin työni puolesta näyttämään edustavalta. Mutta mulla on aina ollut itsellä pakkomielle pitkistä hiuksista, mulle sopis kyllä paremmin lyhyemmät. Tällä hetkellä voin antaa kasvaa rauhassa, kun ei tarvitse mitenkään edustaa. Mä kanssa tykkään sen nelosen hiuksista. Ilme sillä vaan on ehkä hiukan liian tympeä. ;)

    ReplyDelete
  6. Kieltämättä tulee mieleen, että Amerikoissa olisi pinnallisenpaa kuin Suomessa. Tosin en ole Amerikassa asunut, niin en voi sitä varmana tietona antaa.

    Ja ehkä eri puolilla Amerikkaa on erilaista. Yksi kaverini on reissannut ja asunut eri puolella Amerikkaa ja hän sanoi eri paikkojen erovavan reilusti toisistaan.

    Ja kait Suomessakin joissakin piireissä on ulkonäköpalvontaa kuten esim. näyttelijät.

    ps. onko muuten Susa laittanut blogginsa vain harvojen nähtäville?

    ReplyDelete
  7. Yvioon
    Näitä samanlaisia piirteitä taitaa olla vähän joka maassa, ei niin kansallisuudesta kiinni, vaan ihan omasta henkilökohtaisesta arvomaailmasta.

    Susan blogi katosi keskenkaiken kun olin sinne kommentoimassa viimeistä postausta, jossa viitattiin yhteen mun postaukseen Kyynelkanava-blogissani. Mutta kun menin sinne omalle blogilleni, oli sekin juttu sielä mystisesti poistunut. Mä olen ihan ymmälläni.;)

    ReplyDelete
  8. Minä muistan, että olisin nähnyt sen sinun juttusi jossakin. Mihin se olisi voinut hävitä? Susa taisi palaa loppuun niissä jutuissa. Harmi.

    terv. Accidental Tourist

    ReplyDelete
  9. Hei Accidental tourist
    Selvisihän tämä mysteeri lopulta, Susa viittasikin kirjoituksessaan mun yhteen kommenttiin Koskikara-blogilla. Kun en pääse sinne Susan blogille siihen kommentoimaan niin vastaan tuohon sitten omalla Kyynelkanava-blogillani.

    http://koskikara.wordpress.com/2008/08/10/ei-vain-yhdenlaista-naisellisuutta/#comments

    ReplyDelete
  10. Iiik miten ihania rinsessakolttuja! Ehkä sitten kuitenkin haluisin tuon verkkopaidan ;D

    Like, oh my god!
    Like - totally
    Encino is like so bitchen
    Theres like the galleria
    And like all these like really great shoe stores
    I love going into like clothing stores and stuff
    I like buy the neatest mini-skirts and stuff
    Its like so bitchen cuz like everybodys like
    Super-super nice...
    Its like so bitchen...

    I'm so valley girl, bitchen ;)

    ***

    Aivan normaaleja ihmisiä, todella ystävällisiä ja mukavia. Tulevat kaikenlaisissa paketeissa ja ovat ylepeitä kansallisuudestaan. (Ehkä hieman häpeilevät lyhyttä kulttuuriaan, mutta eivät pistä sitä pahakseen.) Tai ainakin minä hengailin aivan normaalien ihmisten kanssa. Ja solmin elinikäisiä ystävyyssuhteita.

    Ehkäpä tuo leikkelykulttuuri korostuu siellä filmikaupungissa, mutta tavallisia ihmisiähän se ei juuri koske. Laihduttaminen on yleismaailmallinen trendi länsimaissa tällä hetkellä. Toivoin pa sen suuntautuvan enemmän terveellisten elämäntapojen suuntaan sekä kerskakulutuksen loppumiseen ruokatiskeillä.

    ReplyDelete
  11. Lepis, musta on tullut nyt ihan oikea Valley girl! ;)

    Ja tosiaan, kaikki munkin tuntemat amerikkalaiset, sekä siellä suomessa että täällä jenkeissä on tosi mukavia.

    Ja tietty toi leikkelykulttuuri on juurikin vain ihan pienen ryhmän juttu, tosin kaikki pienikin on aika isoa amerikan mittakaavassa.;)

    ReplyDelete
  12. Amerikassa on kaikki suurempaa. :) Jos yksi tissi painaa yhtä paljon kuin pää, hartialihakset ovat tiukoilla jatkuvan kantamisen takia...

    ReplyDelete
  13. Lasse, no kyllä olisi aika kantaminen, jos olis aidoista tisseistä kyse, en sitten tiedä onko mahdollisesti silikoni kevyempää. ;))

    ReplyDelete
  14. So you made it ;D

    Gag me with a spoon!

    ReplyDelete
  15. Hei, pakko kommentoida sen verran, että kyllä niitä Amerikastakin löytyy punkkareita ja gootteja ja kaikkia muita. Olen itse asunut vuoden siellä ja matkustellut muutenkin aika paljon. Nämä "vaihtoehtoisihmiset" hengaavat vain omissa piireissään ehkä enemmän kuin Suomessa. Amerikassa olen huomannut, että epätavalliset ihmiset on extremempiä kuin Suomessa vastaavat, vaikka suurin osa ihmisistä tietysti molemmissa on tylsiä taviksia. Yksi mikä Amerikassa on ihan oma taiteenlajinsa on tatuoinnit ja lävistykset, joita on joko yksi tai PALJON. Suomessa en näitäkään kovin hurjia näe, Amerikka on suuri ja mahtava ja vähän ei riitä kenellekään. Suomi on low-maintenance ihmisille.

    ReplyDelete
  16. Anonyymi
    Juu ihan totta puhut, Amerikka on niin iso maa, että täällä on tietysti aivan kaikkea, mutta tarkoitinkin tossa lähinnä sellaista normaalia katukuvaa. Se ei paljoa eroa Suomesta. Jos eroaa ollenkaan. Suomi kun on pieni maa, niin siellä ei oikein riitä populaa paikkakunnilla erikoisryhmiin. Suomessa erikoiset ihmiset ei ehkä niin herätä pahennusta taviksienkaan silmissä, Amerikassa taas tavikset on ehkä hiukan konservatiivisempia, eikä aina ymmärrä extreme jengiä.

    ReplyDelete
  17. Oi ihania noi mekot tossa viimisessä kuvassa:)

    ReplyDelete
  18. Laura
    Joo, oikein prinsessa unelmia. ;D

    ReplyDelete

I don´t want to live here, but a stay here rather amuses me. It´s a sort of crazy-sensible.

D.H. Lawrence