Thursday, November 20, 2008

Välimerelliset terveiset Kaliforniasta

Nyt kun siellä Suomessa tarvotaan räntäsateessa, niin taitaa olla oikea hetki kertoa hiukan Los Angelesin ilmastosta. Kaliforniassahan on välimerenilmasto, siis sää oloiltaan tämä muistuttaa hyvin paljon välimerenmaita. Samanlainen ilmasto on muuten kyllä myös Australian- ja Etelä-Afrikan länsirannikolla ja Chilen keskiosassa.

Los Angeles sijaitsee eteläisessä Kaliforniassa, joten täällä ei oikeastaan talvesta voida puhua, vaikka siitä kyllä puhutaankin. Mutta suomalaisen näkökulmasta se kyllä lähinnä muistuttaa Suomen kesää.

Mulla ei ollut oikein kovinkaan tarkkaa kuvaa Los Angelesista ennen tänne tuloani. Olihan kaupunki toki vilahtanut muutamissa elokuvissa ja telkkarisarjoissa. Mutta sitä, että täällä on aina näin lämmin, en ollut oikeastaan koskaan edes ajatellut. Joskus kyllä ihmettelin esim. Kauniissa ja rohkeissa sitä, että ne aina tuntu pukeutuvan kesämekkoihin. No enää en ihmettele.

En myöskään tiennyt, että täällä on niin vaihteleva maasto, vuoret ja kukkulat reunustavat kaupunkia ja kukkuloita on myös kaupungin sisällä. Osa on ihan luonnon tilassa, mutta useilla on myös taloja upeine maisemineen.

Palmupuita kasvaa kaikkialla. Mulle ne olivat aluksi hyvin eksoottinen näky.

Mutta nyt niihinkin alkaa tottua. Tämä kuva on tästä meidän kadulta.

Puutarhoissa kukkii ympäri vuoden. Kasvillisuus on rehevää, tosin nyt kyllä tarvittais sateita. Niin kuivaa on kaikkialla, joten puutarhat ei oikein selviä ilman keinokastelua.

Välimeren maat tulee mieleen myös monista rakennuksista.

Ja sittenhän täällä on toi biitsi. Siellä voi nauttia auringosta ja Tyynen valtameren aalloista myös ympäri vuoden.

Tänään näyttää olevan mittarissa 26 C (oops. olikin 29 C), joka tuntuu mukavan viileältä, ei tarvitse turvautua ilmastointiin. Öisin täällä on tähän aikaan vuodesta aika viileää. Me ollaan kaivettu jo peitto kaapista. Pian pitää varmaan hakea myös lämpöpatteri autotallista. Sitä tarvitaan joskus yöllä. Lämpötila ei kyllä putoa yleensä alle 10 C, mutta se tuntuu täällä kyllä jo melkein pakkaselta. Villasukkia kaipailin viime talvena täällä sisätiloissa.

Minä olen itse kierrellyt kaiholla katselemassa ensilumi-postauksia. Täytyy sanoa, että vaikka kuvittelin, etten koskaan tulisi ikävöimään pimeyttä ja räntää, niin kyllä vaan niitä kaipailen. Olen täällä ikikesässä oppinut arvostamaan 4 vuodenaikaa ihan erilailla kuin ennen.

Edit. No jotenkin tämä postaus taas liippas niin läheltä Lepiksen tämän päivän tehtävää: Tänään saapui lopullinen ‘marraskuu’, lunta ja kaikkea römppää. Kesäikävä tuli, ja kova. Mitä sinä kaipaat kesästä eniten?
Vaikka anoin jo lupaa jättää tämä tehtävä väliin, niin taidankin nyt kuitenkin kuitata sen, taas hiukan annettua aihetta mukaellen, tällä postauksella. ;)

16 comments:

  1. Kiitti joo! Äh! Olet tainnut säästellä tätä koko vuoden ;D

    ReplyDelete
  2. Lepis, eikös se ajoitus aina olekin tärkeä, ja kukas käskikään kesästä kertoa?

    Tosin kerkisin ensin tämän postata, sitten vasta luin tämän päivän tehtävän. ;)

    ReplyDelete
  3. Kiva nähdä, että siellä kalivorniassa on vielä palamattomiakin puita. :)

    ReplyDelete
  4. Hieno kuvallinen kierros, kiitos. Palmut ovat kauniita, eksoottisia mulle, joka on vain Euroopassa matkaillut ja vain vähän palmuja nähnyt.

    Kyllä säästäkin voi puhua mielenkiintoisesti, kuten osoitit kirjoituksellasi. Säätilat ovat aina ihmistä lähellä ja vaikuttavat elämiseen ja olemiseen..

    ReplyDelete
  5. No tulihan se sieltä! Pienellä pinnistyksellä ;)

    Ja todella kuitaten!!!

    Täällä on pakkasta, prrrrr.... Yäk.

    ReplyDelete
  6. Tällaiset kirjoitukset pitäisi marraskuussa kieltää, Itkupilli!!!!!!

    Onneksi Hgin lumi suli saman tien posi.

    ReplyDelete
  7. Lasse
    No onhan täällä tietty vielä jotain jäljellä, vaikka paljon on palanutkin. ;)


    Sooloilija
    Mulla palmut on kanssa niin eksoottisia, vaikka onhan niitä toki etelässä ennenkin nähnyt, mutta mä olen kanssa etupäässä matkustellut Euroopassa, sellaisissa maissa, joissa niitä ei ole ollut, joten vieläkin jaksan niitä ihailla ja ihmetellä.

    Ja kyllä säätiloilla on todellakin aika ratkaiseva merkitys, tälläinen ikikesä on kyllä mulle vieläkin aika omituista.


    Lepsis
    Pakkasta? Mä sulatin jääkaapin ja hypistelin jäälauttoja, jotka sieltä irtosi. Sen lähemmäksi pakkasta en ole pitkään aikaan päässyt.

    Susu
    Olen ihan samaa mieltä, jos olisin nyt Suomessa, voisin vaatia sellaista kielto nettiin. ;)

    ReplyDelete
  8. Täällä pohojanmaalla mikään räntäsade ole. Pakkasta 12 ja kaunis tähtitaivas :D ulkona on kaunista ja niin on noissa sun kuvissakin!
    -anne-

    ReplyDelete
  9. Anne
    No voi kuinka kuullostaa ihanalta. Tuollaisesta talvesta tietty haaveilen, mutta jopa räntäsada vaihteesta tuntuis hyvältä tämän ikuisen auringon paisteen vaihtoehdoksi.

    Ja kunnon tähtitaivasta myös todella kaipaan. Tää on niin iso kaupunki, että taivas ei ole koskaan täysin pimeä. Joten kyllä täällä näkyy huomattavasti vähemmän tähtiä, kuin siellä pohjanmaalla.

    ReplyDelete
  10. Sullon oikein kansainvälinen kiva blogi.
    Nice!

    Kun esittelet 'ikuista kesää', tulee mieleeni käyntini L.A:ssa joskus 90-luvulla, oli helmi-maaliskuu ja L.A:n keskustassa kulkiessani lämpöä oli +5 C - ja pirullisen kylmä tuuli, että...;)

    ReplyDelete
  11. peeÄR Mies
    No joo, kyllä joskus voi tuollainenkin hetki sattua, aika harvinaista se kyllä on. Ja kuullemma viimeisen 10 vuoden aikana lämpötila on koko ajan noussut ja sateet vähentyneet.

    Mutta tosin täällä tuntuu jo alle 20 C lämpötila tosi viileältä. Ja öisin on kyllä välillä tosi vilu, täällä kun ei olla panostettu niin kovasti tuohon lämmitys puoleen.

    ReplyDelete
  12. Tasan 2 vuotta sitten olin itsekin siellä. Ja palelin yöllä niin, ettei mitkään peitot meinanneet riittää. OC:n tölli oli kylmä kuin jääkarhun kankku, eikä varmaan vähiten siksi, että oli aika tilava ja melkein tyhjä muutamaa ilmapatjaa ja paria muuta ehdotonta kalustetta lukuunottamatta ( http://web.mac.com/macgemma/iWeb/Matkalla%20USA%3Assa/0EC8C26E-3DAE-4EC6-B73D-7752E171EC0F/67061779-A9AD-4832-A896-BC23BB109430.html )

    ReplyDelete
  13. Tintti
    No joo, kyllä täällä välillä saa palellakin, mulla on joskus näpit ihan kohmeessa tässä koneellakin. Tosin usein on niin, että talviaikaan täällä sisällä on viileäpää ja auringon noustessa voi mennä ulos lämmittelemään.

    Kävin katsomassa matkapäiväkirjaasi, tosi mielenkiintoista ja paljon tuttuja paikkoja täältä LA:sta. Tosi upeita kuvia.

    ReplyDelete
  14. Dänkspoks! Itse tykkään kovasti näistä sun kuvista ja kirjoituksista. Kuvissa on ihmeellistä mystiikkaa ja fiilistä, tekstit ihanan raikkaita ja ennakkoluulottomia. Terkkuja sinne, täällä lumimyrskyää ihan tosissaan.

    ReplyDelete
  15. Pimeestä Pohjosesta;)

    Ite olin viimeks 2005 kesäkuussa siskon ojan häissä siä jossakin
    http://www.stregismb.com/

    Kelit oli komeet. 90-luvulla tuli kierrettyä Phoenixista Grand Canyonille, mistä Las Wegasiin ja sieltä San Fransiscoon ja sieltä rantatietä LA:hin, mistä 6 tuntia takas Phoenixiin, missä siskoni asuu.
    (Paradise Walleyssa).

    Se mitä totesin kokemastani kylmästä LA:ssa
    ei ollut suinkaan mitään vähättelyä - totesin vaan, että vilpoisaakin saattaa olla. Arizona taas on kaiketi Jenkkilän lämpimin paikka.

    Kuten totesin, ihan kiintoisa tämä/nämä blogisi.

    ReplyDelete
  16. Tintti
    Just juttelen poikani kanssa mesessä, ja hän kertoi, että Tampereen seudulla on lumimyrsky, ihan kateeksi käy, mulla on ikävä lunta.
    Mutta kiva jos tykkäät kuvistani ja jutuistani. ;)

    PeeÄR mies
    No olipa komea hääpaikka. Ja olet tehnyt upeita reissuja.

    Enkä minä ole mitenkään herkkänahkainen LA:n suhteen. Mä
    olen pikemminkin saanut arvostelua, että annan Los Angelesista tällä blogilla liian negatiivista kuvaa. Joten vaihteeksi laitoin jotain positiivista. ;)

    ReplyDelete

I don´t want to live here, but a stay here rather amuses me. It´s a sort of crazy-sensible.

D.H. Lawrence