Sunday, November 23, 2008

Turistin harha askeleita

Eilen oltiin taas pitkästä aikaa Downtown LA:ssä. Me yleensä jätetään auto parkkiin johonkin Main Streetin tuntumaan, josta sitten voi lähteä käppäilemään joko kohti uljasta business centeriä tai sitten kohti historiallista LA:ta. Ja tuttuun tapaan taaskin houkutteli mieluummin kaupungin vanha osa. Näkymät ja tunnelmat voivat vaihtua aika yllättäen. Alla olevat kuvat ovat kuitenkin hyvin tyypillisiä näkymiä vanhassa kaupungissa. Tälläisiä alueita ei tarvitse hakemalla hakea, vaan niihin törmää hyvin helposti.






Los Angelesissa voi turistit törmätä siis yllättäen rikkauden ja kimalluksen lomassa todelliseen kurjuuteen. Tätä puolta ei voi olla näyttämättä, jos oikeasti haluaa välittää rehellistä kuvaa tämän kaupungin kasvoista.

Nämä kuvat ovat kyllä aika lievästä päästä, ihan pahimpia paikkoja ei edes parane mennä kuvaamaan. Yritettiin pysytellä kuitenkin aika turvallisilla alueilla.

Ja tätä vanhaa kaupunkia rempataa tällä hetkellä kovasti. Kaupunki onkin jo siistiytynyt tosi paljon pahimmista päivistä. Tämäkin kaupunginosa halutaan muuttaa fiksuiksi asuinalueeksi ja köyhät ja kurjat halutaan häätä näkyviltä johonkiin hiukan syrjemmälle.

Seuraavaksi postaan vastapainoksi kuitenkin taas komeita kuvia bisnes centeristä. ;)

13 comments:

  1. Downtown LA... Aika kurjalta nayttaa :(

    Kavitko Alleyssa ostoksilla?
    Ma olin Downtownissa olevassa mieheni sedan ravintolassa toissa pari vuotta. Ja kavin yksin shoppailemassa Alleyssa melkein paivittain ;D
    Tosin se ravintola meni kiinni klo:16 (siella kavivat ne israelilaiset lounaalla kenella on oli bisneksia Downtownissa), illalla en sinne olisi uskaltanut lahtea...

    ReplyDelete
  2. Susa
    Mä tykkään Downtownista tosi paljon, mutta tälläiset näyt ei tietysti ole mitään mukavaa katseltavaa. Nyt on öisin jo niin kylmäkin, että asunnottomilla on edessä kovat ajat.

    Tarkoitat siis Fashion District:iä, sitähän tosiaan kutsutaankin Alleyksi. Me ei tällä kertaa jaksettu kävellä sinne asti, kierreltiin Toy districtillä, joka oli kyllä aika kammottava.

    Mulla on vielä niin monta distictiä sillä näkemättä, mutta Alleylle kyllä pitää päästä joskus käymään. Iltaisin noilla kulmilla ei kyllä ainakaan yksin kannata liikkua.

    ReplyDelete
  3. Joo, juuri Fashion Districtia tarkoitin :)

    Niin, Downtownissa on kylla surullista kun kodittomia on niin paljon :( Ihan kuin olisi astunut eri maahan...

    ReplyDelete
  4. Susa
    Los Angelesissa on todella yllättävää, että rikkaat ja köyhät alueet vaihtelee niin yllättäen. Muutaman korttelin matkalla voi kaikki muuttua.

    ReplyDelete
  5. Niin... se on kylla samanlailla taalla Vegasissakin.
    Taalla Downtownissa mulle tulee tosi ahdistunut ja masentunut olo. Se kurjuus siella on jotain kauheeta :(

    ReplyDelete
  6. Susa
    Tokihan tota kurjuutta löytyy joka puolelta maailmasta, mutta esim. monissa Euroopan kaupungeissa alueet on niin selkeästi joko rikkaita, keskiluokkaisia tai köyhiä. Ihan yllättäen ei joudu erilaiselle alueelle.

    Vegasissa en ole käynyt, mutta se kyllä kanssa kiinnostais kovasti, onhan se niin omanlaisensa kaupunki, ettei toista samanlaista varmaan mistään löydy. Kuten Los Angeleskin on aika omanlaisensa julkkiksineen yms.

    ReplyDelete
  7. Mäkin kävin Fashion districtissä ja tykkäsin ja muutenkin Downtownia tuli talsittua parin viikon ajan usean otteeseen, kun eksällä oli siellä duunia ja mä mukana koko ajan.

    Tuota rikkaiden ja köyhien välistä vaihtelua olen räikeimmin nähnyt Etelä Amerikassa, ihan huimat erot!

    ReplyDelete
  8. Yaelian
    Mä tykkään itse Downtownista, siellä on niin monenlaisia erilaisia paikkoja.

    Mä en tunne kaupunkeja oikein muualta kuin Euroopasta, joten mulla ei ole kovin suurta kokemusta, mutta mun mies sanoi, että esim. New Yorkissa on paljon selkeämpää, eli erilaiset alueet on selvästi erossa toisistaan. Siellä ei ihan sattumalta törmää rikkauksien keskellä köyhyyteen.

    ReplyDelete
  9. Minun silmääni pisti Jenkeissä nuo kodittomat(?), jotka roudasivat kauheaa tavaravuorta (ostos)kärryillä, kuten tuossa sinunkin kuvassa näkyy. Näitä kärräilijöitä näkyi mm. Las Vegasissa ja New Yorkissa ainakin. Se on suomalaiseen silmään tosi erikoista.

    Ja tämä ei siis ollut mitenkään pahalla sanottu, mutta kun täällä ei sellaista näe.

    ReplyDelete
  10. Tästä muuten huomaa, että suurin osa näistä "laitatienkulkijoista" on mustia.

    ReplyDelete
  11. Elegia
    Kyllä tuo suomalaisen silmään väkisinkin pistää. Enkä ole nähnyt kyllä muualla Europassakaan tässä mittäkaavassa.

    Ja mustia kyllä näyttäisi suurin osa olevan, mutta kyllä siellä valkoisiakin on. Ja lapsiakin.

    ReplyDelete
  12. No tuo näytti ihan sellaiselta ihmisten arjelta, jota olen ajatellut siellä paljon olevankin.

    ReplyDelete
  13. Marjaisa
    No tätä on täällä kyllä paljon, enemmän kuin mä osasin odottaa. Amerikasta ei yleensä tätä puolta tuoda niin paljoa esille.

    ReplyDelete

I don´t want to live here, but a stay here rather amuses me. It´s a sort of crazy-sensible.

D.H. Lawrence